Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdalny pulpit - VNC
Offline
RoKFoR
Stopień: 1
*

Liczba postów: 6

Dołączył: 20-01-2009

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #1
Zdalny pulpit - VNC
[Obrazek: vnclogobm6.png]

Opis:
VNC+ (Virtual Network Computing) zapewnia łatwy i dogodny sposób dla każdego dostępu do laptopa czy PC z telefonu. Czy chcesz sprawdzić swoje wiadomości e-mail, edytować dokument, zainstalować lub uruchomić aplikację, napisać szybko notatkę - z VNC+ jest to możliwe. Wystarczy zainstalować aplikację Java na swoim telefonie, podać swój adres IP hosta i hasło użyte w VNC, połączyć się po WIFI, GPRS itp. i cieszyć się mini pulpitem z twojego komputera. Aplikacja jest idealnym rozwiązaniem dla administratorów systemów, menedżerów IT, pomocy zdalnej i wielu innych wykorzystujących serwer VNC na Windowsie, Mac'u lub Linuxie.

Najważniejsze zalety:
* Obsługa: Windowsa, Maca, Linuxa
* Zdalny dostęp. Dostęp do swoich plików, wiadomości e-mail, dokumentów i ich edycja
* Możliwość zdalnego dostępu do komputera. Znając IP i hasło można uzyskać dostęp do dowolnego komputera z zainstalowanym serwerem VNC.
* Praca na programach: Instalacja i usuwanie aplikacji na komputerze

Najważniejsze funkcje:
* Bezpieczne połączenie SSH
* Oddzielne zestawy skrótów dla Windowsa, Linuxa, Maca. Kopiowanie, wycinanie, wklejanie lub edycja
* Powiększanie i pomniejszanie pulpitu
* Opcje dla myszy i klawiatury, w zależności od zadań. "mysza" do wyboru i "klawiatura" do typowania.
* Tryb przewijania. Wygodne do przewijania tekstu.
* Klawisze skrótów. Przypisanie Klawiszy skrótu dla wszystkich wyżej wymienionych funkcji.

Jeśli łączymy się do naszej sieci WIFI to możemy pominąć punkty: 1a - 1b - 1c

1. Instalacja serwera VNC
Jeśli nie masz zainstalowanego serwera VNC, należy pobrać serwer VNC z jednej ze stron:
- RealVNC:
Kod:
http://www.realvnc.com/
- TightVNC:
Kod:
http://www.tightvnc.com/
- UltraVNC (polecam):
Kod:
http://ultravnc.com/
Aby dowiedzieć się więcej o VNC przeczytaj:
Kod:
http://pl.wikipedia.org/wiki/VNC
Szczegółową instrukcję jak zainstalować program można znaleźć na stronie programu jak i na np: http://pl.youtube.com/ (szukając przez np.: install UltraVNC)

Należy pamiętać o:
- W opcjach serwera VNC należy zaznaczyć przy Incoming connection -> Default action -> Accept
- Przepuścić serwer VNC w firewallu (także w "zaporze systemu windows")

1a. Aby łączyć się z komputerem spoza naszej sieci WIFI należy mieć przekierowany port 5900
Żeby sprawdzić czy mamy przekierowany port i jaki publiczny adres IP, należy:
Wejść na jedną z poniższych stron:
Kod:
http://cmyip.com/
lub
Kod:
http://www.showmyip.com/
(Na samej górze jest napisany nasz zewnętrzny adres IP)
Następnie wybieramy: start -> uruchom -> cmd
Wpisujemy: telnet "spacja" publiczny adres IP "spacja" port
np: telnet 83.20.180.188 5900
Jeżeli nie będzie przekierowanego portu pojawi się:
"Połączenie nie powiodło się" lub "Connect failed"
Jeśli mamy przekierowany port pojawi sie ciąg liczb podobny do tego (i pomijamy punkt 1b):
RFB 003 008

1b. Jeśli mamy router to za pomocą tej strony możemy dowiedzieć się jak należy przekierować port na swoim routerze:
Kod:
http://www.portforward.com/english/applications/port_forwarding/VNC/VNCindex.htm
wersja tłumaczona na PL:
Kod:
http://64.233.183.100/translate_c?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http://www.portforward.com/english/applications/port_forwarding/VNC/VNCindex.htm&usg=ALkJrhhz2uyAa0ZdwFbP6AMf_sCaEK03Yg

1c. Następnie możemy zarejestrować sie w usłudze DDNS żeby zamiast IP (np. 83.20.180.188) wpisywać nazwę domeny (np. myPC.dyndns.org) do łączenia (zalecane przy zmiennym IP np. Neostrada)
Instrukcja czym jest DDNS i jak skonfigurować:
Kod:
http://www.dipol.com.pl/do_czego_sluzy_ddns_dynamic_domain_name_system_i_jak_go_uzywac__bib93.htm

Strony z DDNS:
Kod:
http://www.dyndns.com/
Kod:
http://no-ip.pl/
Kod:
http://www.no-ip.com/

Jeśli router umożliwia korzystanie z DDNS możemy wpisać w nim zarejestrowaną domenę. jeśli nie, to należy zainstalować na komputerze program klient z w/w strony żeby odnawiał nam adres IP.


2. Instalacja VNC+ na telefonie

Instalujemy tak samo jak każdą inną aplikację java

3. Konfiguracja VNC+

Opcje -> New address

Host: adres IP lud adres zarejestrowanej domeny komputera z którym mamy się połączyć
Password: hasło jakie ustawiliśmy na serwerze VPN
Description: nazwa jaka będzie wyświetlana do łączenia
Shortcuts: wybieramy do jakiego systemu mamy się połączyć
Security: ustalamy czy połączenie ma być szyfrowane
Colour level: wybieramy ile kolorów ma się wyświetlać (dla wolnego łącza zalecane jest 256)

PS.
- Żeby sprawdzić jaki mamy adres IP w sieci lokalnej: Start -> Uruchom -> cmd -> ipconfig

Klawisze skrótów:

Po naciśnięciu #, klawisze kontroli wyświetlą sie na dole ekranu telefonu

[5] - Menu
[1] - Lewy przycisk myszy
[2] - Podwójne kliknięcie lewym klawiszem myszy
[3] - Prawy przycisk myszy
[4] - Wybór i wysłanie skrótu klawiszowego z listy
[6] - Kliknięcie lewego przycisku myszy i przytrzymanie
[8] - Powiększ
[9] - Pomniejsz
[0] - Wybór i wysyłanie sekwencji klawiszy (wpisywania tekstu)
[*] - Włączanie trybu przewijania
[#] - wł./wył. klawiszy kontroli


4. Screenshot

[Obrazek: screenshot0011mb1.png] [Obrazek: screenshot0012nx0.png] [Obrazek: screenshot0013ym5.png] [Obrazek: screenshot0014en7.png] [Obrazek: screenshot0015kf6.png] [Obrazek: screenshot0017vf4.png] [Obrazek: screenshot0019hz4.png] [Obrazek: screenshot0020cn9.png] [Obrazek: screenshot0021ip6.png] [Obrazek: screenshot0022ys2.png] [Obrazek: screenshot0038pf1.png] [Obrazek: screenshot0039de4.png] [Obrazek: screenshot0040sr8.png] [Obrazek: screenshot0023qj0.png] [Obrazek: screenshot0024jo7.png] [Obrazek: screenshot0025pa8.png] [Obrazek: screenshot0026vz9.png] [Obrazek: screenshot0027js5.png] [Obrazek: screenshot0028by2.png] [Obrazek: screenshot0029rj9.png] [Obrazek: screenshot0030iz5.png] [Obrazek: screenshot0031cp8.png] [Obrazek: screenshot0032sf5.png] [Obrazek: screenshot0033ig0.png] [Obrazek: screenshot0034tu3.png] [Obrazek: screenshot0035js1.png] [Obrazek: screenshot0036zx9.png] [Obrazek: screenshot0037xb9.png]


Download:
[hide]
Kod:
http://wyslijto.pl/download/4dna5bfw73
http://www.zshare.net/download/54407397eb5ee9b1/
http://www.filefactory.com/file/a02d12a/n/Shape_Services_VNC_Plus_v1_3_4_S60_Java_Cracked-BiNPDA_rar
http://depositfiles.com/files/cr9uf0j54
Hasło:
Kod:
RoKFoR
[/hide]

Zabraniam kopiowania treści bez mojej zgody
20-01-2009 18:59
Szukaj postów Cytuj
Offline
Peso
Stopień: 200
*

Liczba postów: 245

Dołączył: 07-10-2008

Reputacja: 0


Telefon: K800i || Xperia
Podziękował: 1

Otrzymał podziękowań: 17
Post: #2
 
Ale do tego potzrebny jest internet w kompie(podłączony)

SE Xperia X1 || microSD Kingston 4gb
SE K800i || m2 SanDisk 2gb || DCU-60 || HPM-85 || CDS-60
20-01-2009 19:50
Szukaj postów Cytuj
Offline
RoKFoR
Stopień: 1
*

Liczba postów: 6

Dołączył: 20-01-2009

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #3
 
Nie koniecznie, jeśli chcemy się łączyć ze swoim komputerem lub komputerem w swojej sieci lokalnej, a mamy AP czy kartę wifi w komputerze to wystarczy ją przestawić na tryb AP.
20-01-2009 21:22
Szukaj postów Cytuj
Offline
malybtc
Stopień: 300
*

Liczba postów: 329

Dołączył: 01-10-2008

Reputacja: 0


Telefon: Nokia E52

Soft: 052.003

Znajomość symbiana: 10
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 4
Post: #4
 
Długo się to łączy przez telefon??

[Obrazek: 34a427f222689e96.jpg] [Obrazek: e328f06986fa4447.jpg] [Obrazek: 23045d945f27e889.jpg]
Mnie to brzydzi wszystko, gdy w ch*ja tnie osoba z którą byłeś blisko, upada naprawdę nisko
21-01-2009 16:29
Szukaj postów Cytuj
Offline
mpablo1
Stopień: 1
*

Liczba postów: 1

Dołączył: 15-11-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #5
 
Mam pytanie czy działa to na Viscie ewentualnie co trzeba zrobić inaczej
28-01-2009 12:23
Szukaj postów Cytuj
Offline
RoKFoR
Stopień: 1
*

Liczba postów: 6

Dołączył: 20-01-2009

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #6
 
mpablo1 napisał(a):Mam pytanie czy działa to na Viscie ewentualnie co trzeba zrobić inaczej
Tak
05-02-2009 15:10
Szukaj postów Cytuj
Offline
michatoshi
Stopień: 1
*

Liczba postów: 40

Dołączył: 27-08-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 1

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #7
 
sprawdzone przeze mnie ;] kozacki program Big Grin warto poświęcić 5 minut czasu .
20-02-2009 21:50
Szukaj postów Cytuj
Offline
Mavciooo
Stopień: 400
*

Liczba postów: 431

Dołączył: 05-06-2008

Reputacja: 0


Telefon: Nokia E71

Soft: 500.21.009
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 1
Post: #8
 
A moze mi ktos pomoc ? Bo jakos nie rozumiem nic... z tej zmiany portu.

Moj router to Netgear WPN824v2

6630 > N70 > N73 > E71 > E52 ( to jakis error produkcyjny Nokii ) > E71 & N900 Smile
05-03-2009 10:32
Szukaj postów Cytuj
Offline
bartekm85
Stopień: 50
*

Liczba postów: 77

Dołączył: 07-11-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #9
 
Czy można się połączyć przez bluetooth?

[Obrazek: 26424.png][Obrazek: 26493.png]

http://beem85.mybrute.com
05-03-2009 11:19
Szukaj postów Cytuj
Offline
cloud
Stopień: 1
*

Liczba postów: 2

Dołączył: 16-09-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #10
 
kozacki soft, jako infotmatyk korzystam z takiego oprogramowania juz kilka lat, super wygoda
23-06-2009 14:58
Szukaj postów Cytuj
Offline
Mavciooo
Stopień: 400
*

Liczba postów: 431

Dołączył: 05-06-2008

Reputacja: 0


Telefon: Nokia E71

Soft: 500.21.009
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 1
Post: #11
 
To moze odpowiedzial bys na moje pytanie ?

6630 > N70 > N73 > E71 > E52 ( to jakis error produkcyjny Nokii ) > E71 & N900 Smile
23-06-2009 15:51
Szukaj postów Cytuj
Offline
nightmaster
Stopień: 400
*

Liczba postów: 421

Dołączył: 29-10-2008

Reputacja: 0


Telefon: M Milestone

Soft: FroYo 2.2.1

Znajomość symbiana: 10
Podziękował: 1

Otrzymał podziękowań: 9
Post: #12
 
w oprogramowaniu na komputerze musisz zmienić port z 5800 na 5900

[Obrazek: 5514.png]

----------------------------------------------------
Sprzedam nokie 7610, 6670, N80, N95-1.
----------------------------------------------------

żyj chwilą bo to może być Twoja ostatnia chwila...
23-06-2009 17:38
Szukaj postów Cytuj
Offline
Mavciooo
Stopień: 400
*

Liczba postów: 431

Dołączył: 05-06-2008

Reputacja: 0


Telefon: Nokia E71

Soft: 500.21.009
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 1
Post: #13
 
Ogolnie dziala to strasznie wolno, pamietam swego czasu na s60v2 byl ControlFreak, niebo lepszy program, dzialal szybko i to przez bluetootch'a a tutaj wifi i nie daje rady... cos jest nie tak Big Grin

6630 > N70 > N73 > E71 > E52 ( to jakis error produkcyjny Nokii ) > E71 & N900 Smile
02-08-2009 17:21
Szukaj postów Cytuj
Offline
nightmaster
Stopień: 400
*

Liczba postów: 421

Dołączył: 29-10-2008

Reputacja: 0


Telefon: M Milestone

Soft: FroYo 2.2.1

Znajomość symbiana: 10
Podziękował: 1

Otrzymał podziękowań: 9
Post: #14
 
mogę prosić o reup?? nie da się tego ściągnąć

[Obrazek: 5514.png]

----------------------------------------------------
Sprzedam nokie 7610, 6670, N80, N95-1.
----------------------------------------------------

żyj chwilą bo to może być Twoja ostatnia chwila...
03-08-2009 10:10
Szukaj postów Cytuj
Offline
szczoopli
Stopień: 1
*

Liczba postów: 1

Dołączył: 13-03-2010

Reputacja: 0


Telefon: 5530

Soft: s60v5
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #15
Re: Zdalny pulpit - VNC
jestem nowy na forum wiec witam wszystkich

mógłbym mieć prośbę o reup? wszystkie pliki juz wygasły Sad
13-03-2010 20:15
Szukaj postów Cytuj


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Regulamin | Polityka Prywatności | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS