Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garmin Mobile 10 XT Nawigacja Dla N95,E90,6110,N82
Offline
Prozak
Banned

Liczba postów: 662

Dołączył: 24-03-2008




Telefon: Iphone 4 32GB

Soft: 4.3.3

Znajomość symbiana: 1
Podziękował: 1

Otrzymał podziękowań: 56
Post: #1
Garmin Mobile 10 XT Nawigacja Dla N95,E90,6110,N82
Garmin Mobile 10 XT Nawigacja Dla N95,E90,6110,N82~Dziala z wbudowanym GPS~

Witam, poniższe informacje nie są mojego autorstwa, lecz przeniesione za zgodą autora.
Autor - szmelc

[Obrazek: garmin.jpeg]

W tej chwili chyba najlepszy program nawigacyjny działający w telefonach z systemem Symbian v9 z wbudowanym odbiornikiem GPS a także z podłączonymi odbiornikami GPS BlueTooth.

Działa świetnie w telefonach Nokia z wbudowanym odbiornikiem GPS: N95, N95 8GB, N82, E90, 6110 Navigator... oraz innymi z odbiornikami GPS połączonymi przez BlueTooth: N73, E50, E51, E61...

A wiec zabawę czas zacząć

1. Sciągamy archiwum z aplikacja Garmin MobileXT:

[hide]
Kod:
http://rapidshare.com/files/102889703/Garmin.rar
[/hide]

Rozpakowujemy je i wypakowany folder "Garmin" po prostu kopiujemy na karte pamieci (za pomoca czytnika lub telefonem, po podlaczeniu go do komputera i wybraniu opcji "pamiec masowa" lub "transfer danych") lub do pamieci masowej telefonu (Nokia N95 8GB, po podlaczeniu kablem do komputera wybieramy opcje "transfer danych").po tej operacji wyjmujemy karte z czytnika i przekladamy ja do telefonu lub odlaczamy telefon od komputera.
Wchodzimy do menu telefonu, odnajdujemy menedzer plikow (zazwyczaj w folderze "biuro" lub "narzedzia"), uruchamiamy go, przechodzimy na widok karty pamieci/pamieci masowej, wchodzimy do skopiowanego przez nas folderu "Garmin" i uruchamiamy plik: "GarminMobileXT.sis" ktory instalujemy zgodnie z komunikatami pojawiajacymi sie na ekranie. WAZNE !!! Przed instalacja nalezy w telefonie ustawic poprawna date i godzine.
Po instalacji nie uruchamiamy programu (nie ma po co, i tak nie bedzie narazie dzialal)

2. Sciagamy witaminke:

[hide]
Kod:
http://rapidshare.com/files/102891357/GarminKeygen_v1.3__IMEI_Converter_v1.0.rar
[/hide]

- na telefonie wybieramy: *#06# - ukazuje nam sie IMEI naszego telefonu ktory zapisujemy
- rozpakowywujemy folder z witaminka i uruchamiamy "IMEI converter"

[Obrazek: imei.jpg]

- wpisujemy wczesniej zapisany IMEI (1), wciskamy "Convert" (2) i mamy gotowy Unit ID (3) ktore zapisujemy
- teraz uruchamiamy "keygen"

[Obrazek: unlock1.jpg]

- wpisujemy uzyskany wczesniej Unit ID (1), wciskamy "Generate" (2) i mamy kod odblokowania oprogramowania (3) ktory zapisujemy. (kod potrzebny jest zeby oprogramowanie chcialo dzialac z wbudowanymi odbiornikami GPS lub GPS-ami na BlueTooth innymi niz marki Garmin)
- wracamy do naszego folder z witaminka, znajdujemy plik "SW.UNL" ktory otwieramy za pomoca notatnika:

[Obrazek: pliki1a.jpg]

[Obrazek: pliki2.jpg]

- po otwarciu pliku, wpisujemy do niego zapisany wczesniej kod odblokowania oprogramowania (bez zadnych spacji, ma byc dokladnie 25 znakow i NIC wiecej), zapisujemy zmiany i zamykamy plik
- wkladamy znowu karte do czytnika/podlaczamy telefon do komputera i kopiujemy plik "SW.UNL" do folderu "Garmin" na karcie/pamieci masowej

W ten sposob mam soft gotowy do dzialania z wlasciwie kazdym odbiornikiem GPS.

Teraz pora na...

3. Mapy

Zaczynamy od sciagniecia najnowszej mapy Polski: GPMapa z 03.08
KOD ODBLOKOWANIA MAPSOURCE: XUEURGWBKFSRGV4J5EHFABZ7H
MAP ID: 836

[hide]
Kod:
http://rapidshare.com/files/102903109/GPMapa_Aktualizacja_03.08.part1.rar
[/hide]

[hide]
Kod:
http://rapidshare.com/files/102906126/GPMapa_Aktualizacja_03.08.part2.rar
[/hide]

Po sciagnieciu i rozpakowaniu, uruchamiamy plik "Setup_PLK.msi" i instalujemy mape na komputerze zgodnie ze wskazowkami na ekranie. Po instalacji pojawi nam sie "Unlock Wizard", wpisujemy w nim podany powyzej 25 znakowy kod i mamy odblokowana NA KOMPUTERZE mape (opcje zakladania konta i inne bzdety w unlock wizard pomijamy).


Uruchamiamy program MapSorce ktory przed chwila zainstalowalismy:

[Obrazek: wybranie%20mapy.JPG]

Pora na wgranie mapy do naszego telefonu:
- wybieramy interesujaca nas mape (w naszym przypadku GPMapa 5.0 - a4) (1), wybieramy narzedzie "map tool" (2), zaznaczamy cala (lub interesujace nas czesci) mapy (3), po zaznaczeniu w oknie po lewej stronie pokaze sie wykaz wybranych przez nas map (4)

[Obrazek: zmiana%20nazwy%20mapy.JPG]

Musimy pamietac zeby zaznaczona byla opcja "uzyj danych kalkulacji tras" (1)
Teraz mamy mozliwosc zmiany nazwy zestawu stworzonej przez nas mapy (2), ODZNACZAMY automatyczne nazywanie zestawu map (3) i wpisujemy wlasna nazwe (4)

[Obrazek: przeslanie%20mapy.JPG]

W koncu mozemy przeslac stworzony przez nas zestaw map do urzadzenia
- wkladamy karte do czytnika/podlaczamy telefon do komputera w trybie pamieci masowej
- wybieramy narzedzie do przesylania map (1), wybieramy nasze urzadzenie (2), i wybieramy "wyslij" (5)
- teraz pozostaje nam juz tylko cierpliwie czekac


Nastepnym etapem bedzie odblokowanie map w naszym urzadzeniu:

[Obrazek: unlock1.jpg]

Wracamy do keygen'a w ktorym wpisalismy nasze Unit ID (1) i wygenerowalismy kod odblokowania oprogramowania (3).
Teraz z rozwijanej listy w polu "Select Map Product" (4) wybieramy "Custom Mapset" (5)

[Obrazek: unlock2.jpg]

Pojawi sie okienko "MapID Code" w ktorym wpisujemy ID interesujacej nas mapy (w przypadku najnowszej GPMapy jest to 836) (1) i wybieramy OK (2)

[Obrazek: unlock3.jpg]

W okienku "Select Map Product" pojawia sie nasze MapID (1), wybieramy "Generate" (2) i mam gotowy kod odblokowania mapy (3) dla naszego urzadzenia.

[Obrazek: pliki3.jpg]

Powracamy do folderu z witaminka, znajdujemy plik "gmapsupp.unl" (1) i otwieramy go notatnikiem (2,3) lub jesli nie mamy przypisanego juz notatnika to powtarzamy cala operacje jak w przypadku pliku "sw.unl" (4)
Wpisujemy uzyskany w poprzednim punkcie kod odblokowania mapy (25 znakow, zadnych spacji !!! ), zamykamy plik i zapisujemy zmiany.

Ponownie wkładamy karte do czytnika/podłączamy telefon w trybie pamieci masowej (transferu danych), kopiujemy plik "gmapsupp.unl" i wklejamy go do folderu "Garmin" na karcie pamięci/pamięci masowej telefonu. Po tej operacji wkładamy kartę spowrotem do telefonu/odłączamy telefon.

Teraz pozostało nam już tylko odpowiednie ustawienie programu...

Odnajdujemy GMobileXT w Menu naszego telefonu i uruchamiamy go (program zazwyczaj uruchamia sie około 25 sekund).

Po uruchomieniu, program prosi nas o wybranie języka menu [Obrazek: tekst.jpg] (przewijamy w prawo, program dość mozolnie reaguje na zmiany wiec trochę cierpliwości, polski jest dość daleko),

potem wybieramy język komunikatów głosowych (tu już idzie szybko i sprawnie)[Obrazek: glos.jpg]

następnie wybieramy jednostki miary[Obrazek: jednostki.jpg]

i na koniec dostęp do garmin on-line[Obrazek: online.jpg]

Na następnym ekranie potwierdzamy wybierając "zgadzam sie"[Obrazek: zgoda.jpg]

Pojawi sie nam ekran na którym anulujemy wyszukiwanie GPS[Obrazek: anuluj.jpg]

Następnie wybieramy "ustawienia"[Obrazek: ustawienia.jpg]

potem "system"[Obrazek: system.jpg] następnie "zewnętrzny gps"[Obrazek: zewnetrzny%20gps.jpg]

I teraz wyjdzie czy dobrze zrobiliśmy plik odblokowujący oprogramowanie (SW.UNL). Jesli pojawi wam sie taki obraz:[Obrazek: blad.jpg]o znaczy,
ze nie umiemy czytać ze zrozumieniem bo soft nie jest odblokowany i zaczynamy od poczatku.[Obrazek: dolaczony%20gps.jpg[]
jeśli natomiast pojawi nam sie taki ekran:[Obrazek: dolaczony%20gps.jpg]
to wszystko jest OK. Wybieramy "użyj dołączonego GPS" potem "włącz".

Po chwili powinien ukazać sie nam taki obraz:[Obrazek: ok.jpg]

Wybieramy "gotowe" i po bolu ))
Polecam jeszcze ustawienie podświetlenia podczas nawigacji tak żeby nam nie gasło.

W tym celu wchodzimy w ustawienia: [Obrazek: ustawienia.jpg]

następnie w "wyświetlanie" [Obrazek: wyswietlanie.jpg]
potem w "backlight override"[Obrazek: backlight%20override.jpg]
i wybieramy "zawsze wlaczony"[Obrazek: zawsze%20wlaczony.jpg]

a potem gotowe.

Voila! Każdy kto potrafi czytać właśnie zrobił sobie naprawdę fajna nawigacje w telefonie

Podpowiem jeszcze tylko ze instrukcje obsługi w języku polskim można znaleźć po podświetleniu na głównym ekranie znaku zapytania[Obrazek: help.jpg]

OPIS JEST JUŻ W SUMIE W CAŁOŚCI. W miarę możliwości postaram sie jeszcze opisać jak zrobić sobie mapę całej europy łącząc mapy w programie MapSource.

proszę nie pisać prywatnych wiadomości bo i tak nie będę odpisywał
USZANUJCIE MOJA PROŚBĘ !!!

Prostszego opisu nie da sie już zrobić (jeśli ktoś ma inne zdanie to zapraszam do stworzenia własnego)

Jesli nadal masz problem ze zrozumieniem opisu to zmień telefon na mniej skomplikowany........
18-05-2008 00:02
WWW Szukaj postów
Offline
emikrecik
Stopień: 1
*

Liczba postów: 8

Dołączył: 30-05-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #2
 
Witam jestem nowySmile mam tel. N95 8gb. Zrobilem wszystko zgodnie z instrukcja i garmin wlacza mi sie do poczatkowego loga poczym sie wylacza Sad nie wiem o co chodzi moze wy wiecie o co?
Mam prosbe dalibyscie mi linka jak sie podpisuje aplikacje byl bym wdzieczny Sad
02-06-2008 20:17
Szukaj postów
Offline
Prozak
Banned

Liczba postów: 662

Dołączył: 24-03-2008




Telefon: Iphone 4 32GB

Soft: 4.3.3

Znajomość symbiana: 1
Podziękował: 1

Otrzymał podziękowań: 56
Post: #3
 
Wykonaj czynności od początku, widocznie coś pominołeś. Co do podpisywania.
Sposobów masz kilka: topics2/podpisywanie-aplikacji-vt254.htm
topics2/podpisywanie-aplikacji-vt254.htm
topics5/binpda-security-manager-10-vt271.htm
Następnym razem:

_szukaj_
02-06-2008 23:42
WWW Szukaj postów
Offline
emikrecik
Stopień: 1
*

Liczba postów: 8

Dołączył: 30-05-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #4
 
mam pytanie do uzytkownikow n95 8gb ile czasu wam szuka satelit ?
i czy macie dobry zasieg czy jedna kreske ?

wlaczam garmina i ta JEDNA kreska zasiegu gps pojawia mi sie po 5, 7 sekundach i nie jest w stanie okreslic polozenia, nic
czy ktos juz mial taki problem ?? :doubt:
04-06-2008 15:43
Szukaj postów
Offline
Prozak
Banned

Liczba postów: 662

Dołączył: 24-03-2008




Telefon: Iphone 4 32GB

Soft: 4.3.3

Znajomość symbiana: 1
Podziękował: 1

Otrzymał podziękowań: 56
Post: #5
 
Na n95 szuka satelit około 3minuty. Z resztą nie ma problemów.
04-06-2008 17:01
WWW Szukaj postów
Offline
pajox
Stopień: 1
*

Liczba postów: 9

Dołączył: 08-06-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 1
Post: #6
 
Zasięg zależy od położenia. GPS trudniej szuka satelit w pomieszczeniach, w pobliżu wysokich budynków itp.

A jeżeli chodzi o nawigację to wszystko w porządku. Wszystko opisane bardzo jasno. Ja osobiście mam Nokie e50 i mam dokupiony nadajnik BT GPS, i również wszystko ok. Polecam jeszcze Auto Mapę NOKII, może mnie rozbudowana ale również całkiem przyjemna. Szkoda, że nie ma jeszcze AutoMapy na symbiana.
11-06-2008 21:41
Szukaj postów
Offline
adnim
Stopień: 1
*

Liczba postów: 4

Dołączył: 30-06-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #7
 
Witam doszedłem do punktu gdzie zainstalowałem mapy na Pc-ie no i odpaliłem mapsource i nie wiem jak wybrac te mapy i przesłac do telefonu . pomocy Smile
05-07-2008 23:21
Szukaj postów
Offline
Tomeq
Stopień: 1000
*

Liczba postów: 1,038

Dołączył: 04-05-2008

Reputacja: 0


Telefon: Nokia 5800xm

Soft: V 50.0.005

Znajomość symbiana: 0
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 3
Post: #8
 
Ahh.. Wszystko jest opisane dobrze Wink
Zobacz:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... d7a97.html

Na początku naciskasz na to co zaznaczyłem na czerwono i "zaznaczasz" całą mapkę w ramke. Tak jak byś zaznaczał coś w paincie Tongue Łapiesz za np. lewy górny rób i przeciągasz do prawego dolnego. Pożniej jak zaznaczysz i zrobisz to dalej co w opisie naciskasz to co zaznaczyłem na czarno (powinno znaleźć Ci GARMIN w tej ramce) i naciskasz ok - wysyła.

Don't waste your time, or time will waste you...
06-07-2008 08:36
Szukaj postów
Offline
adnim
Stopień: 1
*

Liczba postów: 4

Dołączył: 30-06-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #9
 
Wielkie dzięki @Crazy Camel , to juz się udało , ale mam problem z odblokowaniem map. Robię wszystko jak w opisie , a jak juz odpalę garmin i chce wybrac jakaś trase to wyskakuje : że potrzebna jest szczegołowa mapa i musze ja sciągnąc ze strony garmina Sad . Kurcze co mogę robić nie tak ?. Pomocy !
06-07-2008 10:20
Szukaj postów
Offline
Tomeq
Stopień: 1000
*

Liczba postów: 1,038

Dołączył: 04-05-2008

Reputacja: 0


Telefon: Nokia 5800xm

Soft: V 50.0.005

Znajomość symbiana: 0
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 3
Post: #10
 
Może coś w keygenie nie tak zrobiłeś - chyba tylko tam można się pomylić... Tongue Spróbuj od nowa zainstalować.

Don't waste your time, or time will waste you...
06-07-2008 10:34
Szukaj postów
Offline
Fylyp
Stopień: 1450
*

Liczba postów: 1,453

Dołączył: 18-05-2008

Reputacja: 0


Telefon: N8 & N97

Znajomość symbiana: 1
Podziękował: 2

Otrzymał podziękowań: 12
Post: #11
 
musisz robić wszystko dokładnie jak w opisie, mi się zainstalowało beż problemu Tongue
06-07-2008 15:09
WWW Szukaj postów
Offline
marxxx
Stopień: 1
*

Liczba postów: 37

Dołączył: 06-07-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #12
 
Witam. Ja mam problem natomiast przy wpisywaniu Select Map Product, wpisuje 836 i pisze ze zly kod. Jaki ma wpisac?
06-07-2008 17:26
Szukaj postów
Offline
Tomeq
Stopień: 1000
*

Liczba postów: 1,038

Dołączył: 04-05-2008

Reputacja: 0


Telefon: Nokia 5800xm

Soft: V 50.0.005

Znajomość symbiana: 0
Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 3
Post: #13
 
A nie chodzi przypadkiem o ten kod?: XUEURGWBKFSRGV4J5EHFABZ7H

Spróbuj.. Tongue

Don't waste your time, or time will waste you...
06-07-2008 18:42
Szukaj postów
Offline
adnim
Stopień: 1
*

Liczba postów: 4

Dołączył: 30-06-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #14
 
ok już prawie sie udało , prawie bo jest mały problem . Jak właczam garmin to wyszukuje urzadzenie GPS , jak dam na anuluj to program sie sam wyłącza , o co chodzi ?------------------------przeinstalowałem i śmiga Big Grin , pifka Smile oczywiscie dla prozaka i crazy camela , supcio forum !!! Pozdro

[ Dodano: 2008-07-06, 22:36 ]
Ok , a powiedzcie jeszce jak zrobić żeby garmin nie pobierał kasy za łaczenie z gps , słyszałem różne opinie . Ja wylaczyłem podczas instalacji garmin online --- czy to wystarczy ? pozdro
06-07-2008 20:42
Szukaj postów
Offline
marxxx
Stopień: 1
*

Liczba postów: 37

Dołączył: 06-07-2008

Reputacja: 0

Podziękował: 0

Otrzymał podziękowań: 0
Post: #15
 
Ok ok. Z wszystkim sobie poradzilem,ale......no wlasnie.. Jak wlaczam program to on nie startuje. Wlaczam, obraz stoi nagle raz "mignie" i nadal nic... Czemu znowu?
07-07-2008 09:55
Szukaj postów


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Regulamin | Polityka Prywatności | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS