W tym zdaniu, które zacytowałeś akurat o sprzedaży nic nie wspominam. Chodzi mi o to, że fona idzie kupić za ~ 400zł a do niego dokupić kartę pamięci 8GB za 50zł i ma się nie głupi telefonik.
Co do przerabiania a potem sprzedaży Smarphonów za większą kasę niż są warte. Owszem, niby każdy może sobie przerobić Symbiana ale bądźmy realistami - ponad 3/4 ludzi kupujących jakiś telefon tego nie potrafi. Można ludziom wcisnąć taki kit, że naprawdę ;) Podatną na przeróbki N82 z kartą 8GB można zareklamować w taki sposób, że przyciągnie kupców. Jak? Wystarczy odrobina marketingu:
a) telefon z dwurdzeniowym procesorem
b) 128MB ram
c)Tomtom i Garmin - słabe nawigacje ale ich nazwy każdy zna
d) Xenonowa lampa a nie diodki - i tu fotki dla porównania po lekkim retuszu nawet
e) Odtwarza DIvx z pl napisami, flaca, ogg, mp3 oraz słynne MP4

f) telefon biznesowy - pełna współpraca za plikami MS offica, open offica oraz plikami PDF
e) Radia internetowe poprzez odbiornik WIFI
f) TV internetowa
g) zaawansowane gry wysokiej jakości - NGAGE
etc.
Telefonik tak zareklamowany, że N96 się chowa

Czy regulamin strony aukcyjnej na "A" tego zabrania? Chyba nie. Czy w którymś miejscu kłamałem? Też nie. Ja po prostu nie dokładnie wytłumaczyłem to i owo. No bo jak wiadomo na N82 można oglądać TV ale za grube pieniądzie i słabe kanały. A czy jakiś laik wyczai, że N82 nie ma tego "tunera" jak N93 czy N96 - nie wiem jak dokładnie z tym jest bo nie interesuje mnie TV w fonie.
Kiedyś taka miła starsza pani powiedziała mi, że za umiejętności się płaci - jak płaciła mi za instalację XP-eka. Cos w tym jest. Ile ja się denerowałem jak nie mogłem zrobić certów OPDA... Ile czasu poświęciłem. Czytałem także o marketingu. Te wszystkie czynności pochłonęły mój czas więc takie zarabianie na "leniach" którym nie chcę tego nauczyć są jak najbardziej w porządku.